în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Consiliului Concurenței din Republica Moldova, Marcel Răducan a vorbit despre primul an în funcție, în ce direcții prioritare și-a canalizat atenția în 2019, care sunt cele mai importante reușite, ce așteptări are de la 2020, dar și despre alte aspecte importante.
T.: Domnule Președinte, 2019, care se apropie de final, a fost primul an de mandat deplin al Dvs. în această funcție. Cum a fost acest an pentru Dvs.?
M.R.: Ca orice început a fost destul de dificil, din mai multe puncte de vedere. A fost un colectiv nou, responsabilități noi, provocări noi. Când vorbim de concurență, nefiind implicați nemijlocit în domeniu, percepem una, iar atunci când avem Legea Concurenței în față și încercăm să pătrundem în esență la fiecare articol, atunci ne dăm seama că este o diferență foarte și foarte mare. 2019 a fost un an dificil și din alt punct de vedere, al schimbărilor politice. Consiliul Concurenței, chiar dacă este o instituție independentă cu raportare către Parlament, oricum nu a rămas neatins de acest val al politicului. De ce? Pentru că au fost foarte multe discuții și toți cei care vedeau o problemă în afaceri, în economie, erau siguri că este necesară implicarea Consiliul Concurenței în soluționarea acestor probleme, chiar dacă nu depinde doar de noi sau depășesc competențele instituționale. De fiecare dată a trebuit să facem față acestor provocări, să păstrăm calmul, să explicăm, chiar să încercăm să convingem că o conlucrare e mult mai eficientă decât o confruntare.
T.: în ce direcții v-ați canalizat atenția în 2019 în calitate de Președinte al Consiliului Concurenței?
M.R.: în 2019 am făcut o revizie a dosarelor moștenite la Consiliul Concurenței. Vorbesc despre dosare care aveau o perioadă mai lungă în examinare. Aici e important să menționez că, practica de activitate a autorităților de concurență din Uniunea Europeană, în special durata investigațiilor este de până la 4 ani de examinare a unui dosar – fiindcă necesită timp acumularea probelor, analiza minuțioasă a acestora, urmează raportul de investigație, dreptul la apărare și după aceia decizia ca atare. Luând în calcul că suntem o instituție care emite decizii, părțile au dreptul să se adreseze în judecată, iar ca să ai cîștig de cauză în instanță, este nevoie de un dosar pregătit calitativ, căci până la urmă vorbim despre soarta agenților economici. Nu poți să-ți permiți să aplici o amendă nefondat, iar, după cum ați văzut, conform legii, amenzile sunt destul de dure. Scopul nostru nu este să sancționăm, ci să clarificăm situația. Acestea au fost obiectivele de bază, să vedem care dosare sunt, care sunt mai vechi, mai noi, să facem o revizuire generală, ca să putem să le finalizăm sau să vedem pentru care mai e nevoie de muncit. Erau și unele dosare care și-au pierdut actualitatea ori compania a fost închisă, ori alte probleme, dar suntem obligați de lege să mergem până la capăt cu acestea. Ne-am străduit ca în 2019 să realizăm cât mai multe, ca să clarificăm cele vechi și evident să inițiem altele. Important este ca noi să fim obiectivi și să ne facem meseria bine, astfel încât să nu aibă cineva de suferit pe nedrept.
T.: Care sunt cele mai importante reușite ale Consiliului în 2019?
M.R.: Eu nu aș vrea să mă axez tare pe reușite, fiindcă atunci când sunt reușite, totul ar trebui să fie bine. Cu părere de rău, meseria noastră este așa că suntem obligați să pedepsim în mare parte. Eu m-aș axa mai mult pe aceea că am reușit să avem o comunicare cu agenții economici, să-i invităm la discuții, training-uri, lucrări de specialitate, și să-i convingem de faptul că – conlucrarea cu Consiliul Concurenței este un lucru foarte bun. Prin conlucrarea cu Consiliul Concurenței are de câștigat nu instituția, dar, în primul rând, agentul economic. Noi suntem în serviciul agenților economici și acele încălcări care sunt, ele sunt făcute de către un agent economic în defavoarea altui agent economic. Anume ca să excludem și să evităm anumite practici anticoncurențiale, am încercat să ne întâlnim cât mai des cu ei, să discutăm și să demonstrăm importanța conlucrării. Am finalizat mai multe dosare, cum ar fi: abuzul de poziție dominantă comis de S.A. „Apă Canal”, dosarul privind creșterea bruscă a prețurilor la cartofi. în ceea ce privește dosarul „media”, raportul este remis părților și acum urmează dreptul la apărare, dar consider că începutul anului 2020 va pune punct la aceste probleme, mai ales în contextul cărora lumea strigă despre lipsa de acțiune a Consiliului Concurenței, care nu este o instituție de forță cum doresc unii.
Totodată pe rol sunt 19 investigații utile (restartate 6, inițiate 8) de cunoaștere a celor mai importante piețe, cum ar fi: piața dispozitivelor medicale, comercializarea autovehicolelor, pieselor de schimb și a serviciilor conexe transport, serviciilor bancare, comerțului cu ridicata de medicamente, comercializarea si procesarea culturilor cerealiere si oleaginoase, piața produselor chimice, produselor petroliere și a gazului lichefiat, piața producerii energiei electrice, comercializarea produselor social importante, procesării produselor agro-alimentare, etc.
T.: Cu ce probleme v-ați confruntat în această perioadă și cum ați reușit să le faceți față?
M.R.: Cele mai mari probleme au fost și au rămas – să convingem publicul larg și politicienii, în special, că instituția pe care o conduc este una independentă și nu lucrează la comanda nimănui. în mare parte am reușit să conlucrăm cu Guvernul – atât cu cel care a plecat, dar și cu actualul. Sunt sigur că am făcut pași destul de serioși, ne-am aprofundat în probleme împreună și reușim să avem o conlucrare. Cel mai important lucru este că am avut o conlucrare foarte bună cu Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, fiind comisia față de care noi suntem raportori și este destul de importantă, dar și care ne-a susținut în clipele mai grele. Am reușit să conlucrăm, să le oferim acea informație de care aveau nevoie, conform legislației, și plus la toate am reușit împreună să lucrăm asupra cadrului legal și vom lucra și în continuare la dezvoltarea cadrului legislativ.
T.: Ce provocări stau în fața Consiliului Concurenței acum?
M.R.: Una dintre cele mai mari provocări este modificarea Legii Concurenței. Conform directivei nr.1/2019 a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene s-a pus în sarcina țărilor membre ale UE și ale țărilor asociate ca să modifice legislația concurențială. Vorbim despre autonomia deplină a Consiliului Concurenței sau mai largă, drepturile Consiliului, drepturi mai largi pentru a putea investiga cazurile de proporție. Când vorbesc de drepturi mai largi, mă refer la posibilitatea de acumulare a probelor în regim special. Toate acestea le vom expune în proiectul de lege care va fi prezentat Parlamentului, pentru ca împreună să avem o armonizare a legislației în domeniul concurenței cu țările UE. Aceasta este sarcina nr. 1.
Avem un proiect comun cu Banca Mondială, care a demarat deja. Este finalizată selecția echipei de experți internaționali cu care vom lucra asupra proiectului de lege, și 2020 va fi un an, într-un fel sau altul, crucial pentru noi.
Ceea ce ține de activitatea de zi cu zi – sigur că, cel mai important este să lucrăm și tot ceea ce facem noi să fie în beneficiul consumatorilor și al agenților economici, cu care conlucrăm sau care sunt parte a muncii noastre.
T.: Ce așteptări aveți de la anul 2020?
M.R.: De la anul 2020 am foarte multe așteptări. în primul rând – să reușim să consolidăm echipa Consiliului, să atragem și oameni noi, de bună calitate, care să facă față provocărilor și, totodată, să fie echidistanți în ceea ce privește influența politicului.
Să nu uităm că 2020 este ultimul an de implementare a Programului Național în domeniul concurenței și ajutorului de stat, aprobat prin Legea 169/2017. Program de la care avem mari așteptări, iar autoritățile implicate urmează să se responsabilizeze și să realizeze angajamentele asumate.
T.: Cum vedeți dezvoltarea Consiliului pe termen scurt, mediu și lung?
M.R.: Actualmente lucrăm la două strategii importante pentru dezvoltarea autorității. Mult depinde cum vor evolua lucrurile pe modificarea legislației conform Directivei menționate, dar cel mai important este dezvoltarea și menținerea unui dialog activ cu partenerii de dezvoltare și organizațiile internaționale pe termen mediu și lung.
Sursa: TRIBUNA.MD