Categorii Categorii
Prima   |  Transparenţa   |  Decizii  |  Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. ASR - 55 din 13.11.2023

Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. ASR - 55 din 13.11.2023

           
24.11.2023   378 Accesări    

Consiliul Concurenței a examinat notificarea parvenită de la Ministerul Finanțelor, cu privire la acordarea unei măsurii de sprijin sub formă de împrumut cu dobânzi preferenţiale S.A."Energocom", în baza Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale", cât și a Contractului de recreditare nr. 1 din 22/2022, încheiat între Ministerul Finanțelor și S.A. „Energocom", pentru achiziția și realizarea stocurilor de gaze naturale, precum și diversificarea furnizorilor și a surselor de aprovizionare cu resurse energetice.


Scopul măsurii de sprijin constă în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, prin implementarea unui mecanism de finanțare pe termen scurt și mediu în scopul prevenirii/atenuării eventualelor riscuri privind întreruperea alimentării cu gaze naturale. Implementarea acestuia va permite realizarea stocurilor strategice de gaze naturale, diversificărilor furnizorilor și a surselor de aprovizionare în conformitate cu prevederile Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale.


Ținând cont de faptul că activitatea care urmează a fi realizată de către S.A. „Energocom", și anume: de asigurare a diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale și stocării acestora, ceea ce are loc în procesul de implementare a proiectului "Securitatea furnizării gazelor naturale", face parte din funcțiile esențiale ale statului în vederea asigurării securității energetice, s-a constatat că măsura de sprijin notificată nu constituie ajutor de stat în sensul art. 3 din Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat.

 

 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next