Categorii Categorii
Prima   |  Transparenţa   |  Decizii  |  Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. ASR - 56 din 13.11.2023

Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. ASR - 56 din 13.11.2023

           
24.11.2023   639 Accesări    

Consiliul Concurenței a examinat notificarea parvenită de la Agenția Proprietății Publice cu privire la acordarea unor mijloace financiare Î.S. "Calea Ferată din Moldova" din contul împrumutului acordat Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții și Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cadrul Proiectului de achiziție a locomotivelor şi de restructurare a infrastructurii feroviare.


Obiectivul principal al Proiectului este dezvoltarea infrastructurii feroviare a Republicii Moldova, prin renovarea parcului de material rulant de tracţiune și reabilitarea infrastructurii feroviare.


Printre lucrările care vor fi întreprinse la reabilitarea tronsonului de cale ferată - Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, sunt:
• înnoirea șinelor nepotrivite cu șine sudate continue;
• realinierea căii ferate pe verticală și longitudinală care vor contribui la creșterea vitezei trenurilor;
• reînnoirea prismei de balast a căii ferate;
• reînnoirea sistemelor feroviare de semnalizare, control-comandă și comunicații.


Ținând cont de faptul că transportul pe cale ferată constituie monopol natural, ceea ce impune condiţii speciale de dezvoltare şi funcţionare a transportului feroviar, iar reabilitarea infrastructurii - tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, reprezintă o sarcină a statului, s-a constatat că măsura de sprijin notificată nu constituie ajutor de stat în sensul art. 3 din Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat.

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next