Categorii Categorii
Prima   |  Transparenţa   |  Decizii  |  Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. DA - 32/15 - 64 din 29.12.2023

Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. DA - 32/15 - 64 din 29.12.2023

           
19.03.2024   483 Accesări    

Consiliul Concurentei, urmare a coroborării informațiilor acumulate pe parcursul investigației, inițiate din oficiu, a constatat existența probelor relevante și suficiente care ar demonstra încheierea unui acord anticoncurențial orizontal între SRL ,,Antrațit", SRL ,,Cătădeni-Lux", SRL ,,Tincomerț-Grup", SRL ,,Mastercons Grup" și SRL ,,Laridan Lux", participante la procedurile de achiziționare a combustibilului solid (cărbune) analizate în decizie.


În situația unor achiziții în care sunt antrenate fonduri publice, denaturarea concurenței între ofertanți conduce la ineficiența în cheltuirea banilor publici destinați achiziționării anumitor produse. Prin urmare, acordul anticoncurențial și/sau practica concertată investigată este susceptibilă de a determina achiziționarea de către autoritățile contractante a unor produse mai scumpe în detrimentul consumatorilor.


În acest sens, întreprinderile vizate au fost sancționate cu amendă în sumă totală de cca 35 milioane lei, care urmează a fi achitată la Bugetul de Stat în termen de 60 zile lucrătoare.


În context, Consiliul Concurentei atenționează că în conformitate cu art. 5 din Legea concurenței, sunt interzise, fără a fi necesară o decizie prealabilă în acest sens, orice acorduri între întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia. 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next