Categorii Categorii
Prima   |  Transparenţa   |  Decizii  |  Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. DCE - 21/23-03 din 14.02.2024

Decizia Plenului Consiliului Concurenței Nr. DCE - 21/23-03 din 14.02.2024

           
25.04.2024   430 Accesări    

Plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial operațiunea de concentrare economică notificată de către întreprinderea ,,Birivofarm" SRL care se referă la preluarea a 100% din capitalul social al întreprinderii ,,Peon - Farm" SRL.


Operațiunea de concentrare economică notificată prezintă atât suprapuneri orizontale la nivelul comercializării cu amănuntul al produselor farmaceutice, parafarmaceutice și a produselor pentru copii, cât și integrarea pe verticală a întreprinderilor implicate la nivelul lanțului de aprovizionare.


Astfel, tranzacția notificată a fost evaluată prin prisma piețelor relevante definite, având ca bază practica la nivel comunitar, cu luarea în considerare a Comunicărilor Comisiei privind evaluarea concentrărilor orizontale și non-orizontale.


În urma examinării efectuate, în baza datelor parvenite de la părțile implicate în operațiunea de concentrare economică notificată și de la concurenții ce activează pe aceleași piețe, Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că, realizarea operațiunii notificate prezintă îndoieli grave privind compatibilitatea cu mediul concurențial, respectiv ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe unele piețe relevante analizate.


Din acest considerent, prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței nr. 21 din 30.10.2023, a fost inițiată investigația în privința operațiunii de concentrare economică notificată de către întreprinderea ,,Birivofarm" SRL.


În cadrul investigației, în vederea înlăturării îngrijorărilor de ordin concurențial identificate de către Consiliul Concurenței privind compatibilitatea operațiunii de concentrare economică notificată cu mediul concurențial normal și autorizării operațiunii, întreprinderea ,,Birivofarm" SRL a prezentat propuneri de angajamente conform formularului privind angajamentele în materia concentrărilor economice, anexă la Regulamentul privind acceptarea angajamentelor propuse de către întreprinderi, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței nr. 2 din 22 ianuarie 2015.


În urma analizei a angajamentelor propuse de către „Birivofarm" SRL, Plenul Consiliului Concurenței, a concluzionat că acestea înlătură îngrijorările concurențiale identificate de Consiliul Concurenței la etapa de evaluare a operațiunii de concentrare economică.


Prin urmare, Plenul Consiliului Concurenței a autorizat și a declarat operațiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin preluarea controlului unic asupra întreprinderii ,,Peon - Farm" SRL de către întreprinderea ,,Birivofarm" SRL, compatibilă cu mediul concurențial cu condiția respectării angajamentelor propuse de către ,,Birivofarm" SRL. 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next