Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Global Forum’s digital lab OECD

Global Forum’s digital lab OECD

           
29.01.2021   418 Accesări    

Digital Lab este o oportunitate pentru autoritățile de concurență de a adresa întrebări Secretariatului cu privire la problemele de concurență digitală discutate în cadrul reuniunilor OECD cu comunitatea internațională.


În cadrul discuțiilor cu expertii OECD pe platforma Digital Lab, dl Renato Ferrandi, senior competition expert responsabil de regiunea Europa de Est și dl James Mancini, expert în concurență, au fost abordate subiectele invocate la solicitarea Consiliului Concurenței, ținând cont de exercițiul de modificare a Legii Concurenței 183/2012:
1. Care sunt criteriile ce trebuie să le îndeplinească legislația concurențială pentru a fi aplicată eficient pe piețele digitale?
2. Trebuie legea să conțină norme suplimentare (speciale) pentru evaluarea poziției dominante a unei întreprinderi ce activează pe piețele digitale?


Se consideră că trebuie să existe reguli specifice pentru platformele digitale. UE a aprobat Actul cu privire la Serviciile Digitale care prevede regulile specifice pentru platformele digitale și actorii care activează pe acestea. La nivel internațional există acordul pentru 5 tipuri de schimbări care urmează a fi luate în calcul:
- Regim regulatoriu care să ofere acces egal pentru toți doritorii
- Cadrul legal care trebuie să fie mai agresiv în aplicarea legislației concurențiale
- Asigurarea cu proceduri de implementare
- Ajustarea pragurilor pentru controlul eficient al concentrărilor economice
- Evaluarea ex-post


Experții OECD au manifestat deschiderea și s-au oferit să acorde suportul necesar la promovarea culturii concurențiale prin argumentarea modificărilor necesare și oportune în condițiile actuale ale economiei reorientate spre digitalizare.


Arrow Prev

             

        

Arrow Next