Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Audierea Raportului privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2021

Audierea Raportului privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2021

           
01.03.2023   1012 Accesări    

 

Consiliul Concurenței a prezentat Raportul privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2021 (în continuare - Raport), în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice din data de 01.03.2023.

Raportul cuprinde o analiză a valorii, structurii şi a tendinţelor înregistrate pe parcursul ultimilor 3 ani în acordarea ajutoarelor de stat, ajutoarelor de minimis, măsurilor de sprijin acordate pentru prestarea SIEG, a ajutoarelor oferite în contextul pandemiei COVID-19, principalelor constatări efectuate în cadrul monitorizării ajutoarelor de stat autorizate, precum și reflectă implementarea SIRASM.

Astfel, valoarea ajutorului de stat raportată pentru anul 2021 a fost de 2 564 664 mii lei sau 1.06% din PIB. Potrivit formei de acordare a ajutoarelor de stat, cea mai mare pondere din ajutor a fost raportat sub formă de renunțări la veniturile bugetare fiind de circa 74% din valoarea totală a ajutorului de stat, înregistrând o creștere în raport cu anii precedenți. 

Din perspectiva obiectivelor de acordare a ajutoarelor de stat, cea mai mare pondere a ajutorului de stat a fost orientată spre dezvoltare regională, fiind circa 42% din total.

Potrivit Raportului, direcțiile prioritare în domeniul ajutorului de stat pentru anul 2021 au fost: alinierea schemelor de ajutor de stat existent, reexaminarea de către Ministerul Finanțelor a măsurilor de sprijin acordate sub formă de facilități fiscale prin prisma legislației în domeniul ajutorului de stat, elaborarea și modificarea actelor normative în vigoare conform acquis-ul UE în materie de ajutor de stat, promovarea culturii concurențiale în partea ce ține de ajutor de stat.

Urmare a audierilor, Comisia parlamentară de control al finanțelor publice a recomandat asigurarea a transparenței și eficienței acordării ajutorului de stat, intensificarea eforturilor pentru examinarea notificărilor ajutoarelor de stat depuse și a cazurilor de încălcare a legislației în domeniu.

Raportul privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2021 poate fi accesat la următorul link: Raport 

Sursa foto: Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next