Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Atelier de lucru internațional dedicat ajutorului de stat, politicii de clemență și comunicării desfășurat la Chișinău, în perioada 23-25 mai 2023

Atelier de lucru internațional dedicat ajutorului de stat, politicii de clemență și comunicării desfășurat la Chișinău, în perioada 23-25 mai 2023

           
25.05.2023   2473 Accesări    

În perioada 23-25 mai 2023, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova este gazda unui eveniment de anvergură: Atelier de lucru dedicat ajutorului de stat, politicii de clemență și comunicării. Evenimentul a întrunit sub egida sa specialiștii și experții din Republica Moldova, Polonia, România, Ucraina, Cehia, Lituania și Ungaria.

Agenda Atelierului a cuprins o serie de paneluri de discuții și schimb de experiență în cadrul cărora participanții au discutat cele mai bune practici europene și au împărtășit cunoștințele și experiența deținută în domeniul ajutorului de stat, politicii de clemență și avertizorilor de concurență, dar și acțiunilor de advocacy și strategiilor de comunicare.

Astfel, colegii din Cehia, România, Polonia și Ucraina au abordat subiecte privind noțiunea de ajutor de stat, implementarea legislației primare și secundare, ajutorul de minimis, ajutorul de stat în sectoarele transportului (avia, porturi, feroviar și auto), industriei siderurgice etc. Au împărtășit experiența statelor UE și au prezentat studii de caz privind Zonele Economice Libere, și alinierea schemelor de ajutor de stat la acquis-ul UE, procesul de recuperare a ajutorului de stat și cooperarea cu furnizorii.

În cadrul panelului de lucru dedicat clemenței și avertizorilor de concurență participanții la atelier au pus în discuții aspecte privind cadrul legal de aplicare a politicilor de clemență în Republica Moldova, Lituania, Ungaria și România, analizând studii de caz și experiența fiecărui stat în acest sens. Totodată, experții au prezentat programele naționale cu referire la avertizori de concurenţă, un instrument care oferă posibilitatea de a semnala încălcările Legii concurenţei, raportând în mod anonim contribuind astfel la protejarea concurenţei.

Acțiunile de advocacy, în special în domeniul ajutorului de stat, și strategiile de comunicare ale autorităților de concurență au constituit subiecte de interes major în cadrul Atelierului de lucru. Astfel, experții au prezentat strategiile abordate și acțiunile realizate în vederea eficientizării procesului de informare a societății cu referire subiectele de interes. Au fost prezentate instrumentele de comunicare utilizate, platformele social media, studii de caz și istorii de succes urmare a implementării campaniilor de comunicare ale Românie, Cehiei, Ungariei și Ucrainei.

Evenimentul a fost organizat de autoritatea națională de concurență din Polonia, în comun cu Consiliul Concurenței din Republica Moldova, în contextul activităților prevăzute de platforma regională de cooperare în domeniul concurenței, urmare a semnării în luna aprilie 2023 a Memorandum-ului de colaborare multilateral între autoritățile de concurență din regiune.

Atelierul s-a desfășurat în format hibrid, astfel încât evenimentului s-au alăturat și reprezentanți ai autorităților de concurență din Armenia și Georgia, care au manifestat interes față de activitățile platformei de cooperare și oportunității de a participa la schimbul de experiență și practici în domeniul concurenței și ajutorului de stat.

În anul 2023, sunt preconizate mai multe activități în cadrul platformei regionale de cooperare, inclusiv și încă un atelier în luna iunie, la care vor participa mai mulți experți în domeniul concurenței din țările din Europa Centrală și de Est.

 
Arrow Prev

             

        

Arrow Next