Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Consiliul Concurenței se lansează într-un amplu proces de digitalizare a activității, cu suportul USAID

Consiliul Concurenței se lansează într-un amplu proces de digitalizare a activității, cu suportul USAID

           
14.11.2023   666 Accesări    

Consiliul Concurenței, responsabil de asigurarea aplicării şi respectării legislaţiei din domeniul concurenţei, ajutorului de stat şi publicităţii, lansează un proces amplu de digitalizare a activității sale cu ajutorul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) pentru a optimiza examinarea dosarelor și a facilita interacțiunea cu mediul de afaceri, autoritățile guvernamentale și societatea civilă.


În acest sens, Consiliul Concurenței și Programul USAID MISRA au semnat astăzi un Acord de înțelegere care stabilește colaborarea celor două entități pentru următorii trei ani. Astfel, Programul MISRA va asista Consiliul Concurenței în evaluarea proceselor interne și identificarea soluțiilor optime de digitalizare a acestora, inclusiv de lansare a unui Sistem automatizat de management al cazurilor. Ulterior, USAID prin intermediul MISRA va sprijini dezvoltarea Sistemului Automatizat de Management al Cazurilor și crearea unei noi pagini web oficiale a Consiliului Concurenței, interactivă și accesibilă pentru cetățeni și mediul de afaceri.


Consiliului Concurenței îi revine un rol cheie în menținerea unui mediu concurențial sănătos și în implementarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în realizarea activităților specifice în domeniul concurenței în contextul aderării la Uniunea Europeană. Transformarea digitală a proceselor de lucru ale instituției va spori eficiența intervențiilor Consiliului în combaterea practicilor anticoncurențiale, dar și va contribui la o asigurare mai bună a drepturilor întreprinderilor vizate în investigații. În acest sens, Programul MISRA reprezintă o contribuție esențială la realizarea acestui obiectiv strategic, facilitând adaptarea la cerințele contemporane și sporind eficiența în aplicarea legilor concurențiale.


Alexei GHERȚESCU, Președintele Consiliului Concurenței, a menționat că modernizarea activității autorității de concurență este iminentă pentru a eficientiza eforturile de prevenire a practicilor anticoncurențiale și îmbunătățirea culturii concurenței. Prin dezvoltarea unui sistem integrat de administrare electronică a proceselor interne și dosarelor de caz, va fi asigurată accesibilitatea și securitatea acestora.


David ANDERSON directorul proiectului MISRA, conchide că digitalizarea proceselor activității Consiliului Concurenței face parte din asistența strategică complexă oferită de USAID prin intermediul MISRA cu scopul de a moderniza și eficientiza activitatea autorităților publice la toate nivelele, facilitând dezvoltarea mediului de afaceri și interacțiunea cu mediul de business și societatea civilă.


Acordul de colaborare va sprijini realizarea unei cooperări eficiente la nivel bilateral în domeniile de competență ale Consiliului Concurenței și ale Programului USAID MISRA facilitând astfel aplicarea corectă a legislației respective pe componenta digitalizării. 

 
Arrow Prev

             

        

Arrow Next