Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Presa despre noi  |  1,3 milioane amendă pentru CFM, pentru aplicarea tarifului diferențiat. Întreprinderea s-a adresat la CSJ

1,3 milioane amendă pentru CFM, pentru aplicarea tarifului diferențiat. Întreprinderea s-a adresat la CSJ

           
21.01.2017   2858 Accesări   Bizlaw.md   

Calea Ferată din Moldova (CFM) s-a adresat Curții Supreme de Justiție cu o cerere de revizuire a deciziei instanței din luna noiembrie 2016. Asta după ce CFM a fost impusă să achite o amendă de peste 1,3 milioane de lei pentru aplicarea tarifului diferențiat. Întreprinderea s-a adresat în instanță fiind nemulțumită de decizia Plenului Consiliului Concurenței care a stabilit situația dominantă deținută pe piața serviciilor de transport feroviar de mărfuri din țară.

Consiliul Concurenței a stabilit că întreprinderea „Calea Ferată din Moldova" a încălcat prevederile Legii cu privire la protecția concurenței. Această încălcare s-a manifestat prin aplicarea tarifului internaţional pentru serviciile de transport feroviar prestate de către CFM la transportarea mărfurilor atunci când un punct de plecare/destinaţie este Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti", iar altul orice alt punct de plecare pe teritoriul Republicii Moldova.

Conducerea CFM susține că sancțiunea impusă întreprinderii nu este corectă.

"Noi considerăm că suntem pedepsiți pe nedrept de către Consiliul Concurenței. Noi o să apelăm la toate instanțele. Conform Codului Feroviar (Codul Transportului Feroviar - n.r.), CFM este o instituție monopolistă, iar Consilul Concurenței ne-a amendat pentru încălcarea Legii cu privire la protecția concurenței. Este un tarif unic care a fost aplicat pentru toți agenții economici și nu s-au făcut defavorizări. Au fost unele reduceri pe anumite porțiuni de cale ferată, dar au fost aplicate pentru toți agenții economici, în funcție de tipul de mărfuri transportate", a declarat directorul general al CFM, Iurie Topală.

În 2013, Consiliul Concurenței a înaintat o acțiune în instanța de judecată împotriva CFM pentru aplicarea tarifului diferențiat în perioada 2011-2012 și a avut câștig de cauză. Ulterior, CFM s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău pentru anularea deciziei Plenului Consiliului Concurenței, însă Curtea de Apel a respins cererea. În toamna anului trecut Curtea Supremă de Justiție a respins ca nefondat recursul declarat de CFM și a menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău.

Sursa: Bizlaw.md

 

Arrow Prev

             

        

Arrow Next