în perioada 20-22 iunie 2023, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a fost gazda a celui de-al doilea eveniment internațional regional organizat de către Autoritatea națională de concurență din Polonia în colaborare cu Consiliul Concurenței din Republica Moldova, ca parte a activităților desfășurate în cadrul platformei regionale de cooperare în domeniul concurenței.

Atelierul de lucru dedicat cartelurilor, identificării licitațiilor trucate și avantajelor contractuale, s-a desfășurat în format hibrid. La Chișinău au venit experții în domeniul concurenței din Polonia, România, Ungaria, Lituania, Ucraina, Estonia, li s-au alăturat online colegii din Republica Cehă, Letonia și Slovacia.

Programul Atelierului a inclus o serie de sesiuni de discuții, în cadrul cărora participanții au discutat despre cele mai eficiente metode de identificare și investigare a cartelurilor, în special, în cadrul licitațiilor publice, și au împărtășit cunoștințele și experiența acumulată în domeniu.

Astfel, experții au abordat subiecte privind practicile anticoncurențiale orizontale și verticale, licitațiile trucate, diverse teme ce țin de rolul asociațiilor de business în contextul înțelegerilor de cartel, „lobby comun” versus schimbul anticoncurențial de informații, acordurile anticoncurențiale orizontale și verticale, metodologia OSINT/White intelligence în desfășurarea studiilor de piață.

S-au discutat aspectele practice ale efectuării inspecțiilor inopinate, metode proactive și reactive de detectare a acordurilor anticoncurențiale, specificul inspecțiilor în contextul digitalizării, etapele de planificare și organizare a unei inspecții.

Atelierul de lucru a fost axat pe o abordare practică a aspectelor discutate, astfel experții invitați la eveniment au prezentat în cadrul panelurilor experiența autorităților naționale, fiind descrise studii de caz, instrumente și mecanisme utilizate de fiecare stat, istorii de succes, provocările întâmpinate în investigarea cazurilor abordate precum și soluțiile identificate.

în această ordine de idei, reprezentanții Consiliului Concurenței al Republicii Moldova au prezentat experiența autorității în detectarea practicilor anticoncurențiale în cadrul licitațiilor trucate și practica judiciară națională în materie de trucare a ofertelor.

Ținând cont de expertiza și cunoștințele avansate ale experților, diseminarea experienței a contribuit cu siguranță la preluarea celor bunelor practici europene în domeniu.