în contextul pandemiei Covid-19 și a eventualelor repercusiuni a acestuia asupra activității economice, inclusiv în vederea eficientizării acțiunilor specifice, Consiliul Concurenței lansează campania de promovare a politicii de clemență, îndemnând actorii de pe piață să aplice în termeni proximi.

Acordurile anticoncurențiale (denumite generic cartel), pe plan internațional sunt apreciate ca fiind cele mai grave practici având ca obiect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea mediului concurențial, care afectează în consecință bunăstarea consumatorului.

Cartelul este un acord sau o practică concentrată între doi sau mai mulți concurenți care urmăresc coordonarea comportamentului concurențial pe piață sau influențarea parametrilor relevanți ai concurenței prin practici care includ, în special:

– fixarea și/sau coordonarea prețurilor de achiziție, de comercializare sau a altor condiții comerciale;
– alocarea cotelor de producție sau de vânzare, împărțirea piețelor sau a clienților;
– participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Astfel, clemența este „recompensa” acordată pentru cooperarea întreprinderilor și asociațiilor de întreprinderi cu Consiliul Concurenței, în cazul în care acestea sunt sau au fost parte a unui acord anticoncurențial. „Recompensa” se poate materializa prin imunitate la amendă sau reducerea cuantumului acesteia (în condițiile prevăzute de Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012).

Imunitatea la amendă reprezintă exonerarea de la aplicarea amenzii pentru participare la acorduri anticoncurențiale.

Consiliul Concurenței acordă imunitate la amendă unei întreprinderi dacă aceasta este prima care furnizează elementele probatorii ce permit:

 – declanșarea procedurii de investigații și/ sau efectuarea de inspecții inopinate;
 – probarea unei încălcări a Legii concurenței.

Respectiv:

Solicitările de imunitate la amendă se pot face în scris, iar Consiliul Concurenței confirmă primirea cererii de imunitate la amendă, menționând data și ora la care întreprinderea a furnizat elementele probatorii.

Consiliul Concurenței verifică îndeplinirea condițiilor privind obținerea imunității și acordă întreprinderii, în scris, imunitatea condiționată la amendă. (recunoașterea eligibilității întreprinderii pentru a beneficia de imunitate la amendă).

Acordarea imunității la amendă se realizează prin decizia finală prin care Consiliul Concurenței constată încălcarea Legii concurenței.

Reducerea cuantumului amenzii se aplică întreprinderilor care nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea imunității, în cazul furnizării elementelor probatorii care aduc o contribuție suplimentară semnificativă în raport cu cele aflate deja în posesia autorității de concurență.

în cazul acordării imunității la amendă, celelalte întreprinderi participante la acel presupus cartel, care îl denunță, pot beneficia de următoarele „reduceri”:

– prima întreprindere – 30-50 %;

– a doua întreprindere – 20-30 %;

– celelalte întreprinderi – 20 %.

Urmare a solicitărilor de reducere a amenzii, Consiliul Concurenței confirmă primirea cererii, menționând data și ora la care aceasta a furnizat elementele probatorii.

în cazul în care Consiliul Concurenței ajunge la concluzia preliminară că elementele probatorii prezentate de întreprindere aduc o contribuție suplimentară semnificativă, informează în scris întreprinderea, dar nu mai târziu de data la care raportul de investigație este transmis părților implicate.

Modulul de clemență, promovat de Consiliul Concurenței, în esență, se rezumă la principiul clasic „primul venit – primul servit”. Astfel, primul aplicant, care declară și probează implicarea într-un cartel, poate obține imunitate la amendă sau până la 50% reducere a amenzii (în cazul imposibilității de aplicare la imunitate), iar ceilalți eventual reduceri a amenzilor în conformitate cu legislația în vigoare.

în context, Consiliul Concurenței reiterează continuarea activităților de depistare și documentare a acordurilor anticoncurențiale de tip cartel cu ulterioara sancționare corespunzătoare conform Legii concurenței.