Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a găzduit un eveniment de amploare în perioada 15-17 aprilie 2024, care a adunat reprezentanți ai autorităților de concurență din 17 țări, sub genericul „Concurența și domeniile reglementate”. Evenimentul, organizat în premieră la Chișinău, a reprezentat o platformă esențială pentru schimbul de idei și bune practici între specialiști de talie internațională.
Pe parcursul a trei zile, participanții au abordat teme variate legate de concurență și reglementare în diverse domenii, precum energie, gaze naturale, telecomunicații, transporturi, infrastructură și altele. Printre subiectele de interes s-au numărat modalitățile de promovare a concurenței echitabile și deschise în cadrul acestor domenii, neutralitatea competitivă, strategiile de aplicare a legilor antitrust în sectoarele reglementate și au fost prezentate studii de caz relevante ce ilustrează modul în care intervențiile autorităților de concurență au avut un impact asupra eficienței pieței.
Seminarul a beneficiat de prezența unor vorbitori de marcă, inclusiv oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți în domeniul concurenței și reglementării. Printre aceștia s-au numărat Alexei Gherțescu, Președintele Consiliului Concurenței, Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Energiei, María Pilar Canedo, Director al activităților de formare ale Centrului Regional de Concurență al OCDE din Budapesta, Daniel Quadbeck, Șeful Unității Europa de Est și Caucazul de Sud din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Julia Anderson, economist în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Kim Talus, profesor al Universității din Finlanda de Est, Vitaly Pruzhansky, Partner la RBB Economics, Michaela Eva Prokopová, de la Oficiul pentru Protecția Concurenței, Republica Cehă și Attila Sipos, Secretar General al Autorității de Concurență din Ungaria.
Participanții au beneficiat de un antrenament intens în cadrul activităților practice și au fost încurajați să colaboreze în grupuri, având oportunitatea să dezbată o gamă diversă de teme. în acest mod, au avut posibilitatea să împărtășească experiențe și să analizeze prevederile legislației naționale într-un mediu interactiv și colaborativ. Această abordare a facilitat nu doar înțelegerea mai profundă a subiectelor abordate, ci și dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare între participanți.
„Această reuniune a reprezentat o oportunitate valoroasă de a discuta despre provocările complexe și dinamice cu care se confruntă autoritățile de concurență în contextul domeniilor reglementate”, a declarat Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței. „Suntem onorați să găzduim un eveniment de asemenea amploare și vom continua să consolidăm cooperarea cu alte state pentru a promova și proteja concurența loială în toate domeniile economice.”
Notă: în acest an, pentru prima dată, țara noastră a fost selectată pentru a desfășura Seminarul Internațional Regional pe domeniul concurenței, organizat sub egida Centrului Regional de Concurență al OCDE din Budapesta (RCC OECD-GVH), care a reunit reprezentanți din țări precum Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Georgia, Kazahstan, Muntenegru, Serbia, Spania, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.