Astăzi, 29 ianuarie 2016, a avut loc cea de-a doua ediție „Competition CaFE” dedicată lansării Proiectul Uniunii Europene „Suport pentru Consiliul Concurenței”.
Acest Proiect, este planificat pentru o perioada de 2 ani și are drept scop susținerea Republicii Moldova în realizarea obiectivelor pe componenta de concurență, specificate în capitolul de legislație și politică concurențială din cadrul DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova).
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea aplicării legii și reglementărilor din domeniul concurenței în Republica Moldova. Totodată, acest program urmărește și un scop specific alcătuit din 2 părți:
1. îmbunătățirea capacității instituționale a Consiliului Concurenței;
2. Creșterea culturii concurențiale în Republica Moldova.
Proiectul își propune următoarele rezultate: îmbunătățirea cunoștințelelor angajaților autorității care ulterior va avea ca efect sporirea eficienței în investigarea cazurilor, creșterea competenței angajaților, oficialilor și a unui grup mai larg în domeniul concurenței.
în afară de Beneficiarul direct, care este Consiliul Concurenței, din grupul țintă al proiectului mai fac parte: Ministerul Economiei și alte ministere asociate cu domeniul concurenței; sectoarele productive ale economiei; sectorul privat și reprezentanții organizațiilor de afaceri; sectorul judiciar și alte agenții implicate în domeniul concurențial; organizațiile societății civile; presa și alte mijloace mass-media; mediul academic; populația Republicii Moldova.
Proiectul prevede o serie de activități legate de dezvoltarea capacităților instituționale ale Consiliului Concurenței, aplicarea legii concurențiale și a reglementărilor aferente, îmbunătățirea culturii concurențiale și conștientizarea de către societate a subiectelor de ordin concurențial.
La conferința de lansare a proiectului au participat oficiali de rang înalt, printre care Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ministrul Economiei, domnul Octavian CALMîC, Șeful Secției Proiecte al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, domnul Aneil SINGH. Evenimentul a fost lansat cu cuvântul de deschidere al doamnei Viorica CĂRARE, Președintele Consiliului Concurenței.
în prima parte a evenimentului, liderul de proiect, Dr. Heinrich HOELZLER, a vorbit despre provocările pentru Republica Moldova în domeniul concurenței. Totodată expertul a considerat important să menționeze rezultatele impunătoare înregistrate de Consiliul Concurenței în activitatea sa de până acum.
A doua parte a început cu un cuvânt de salut a doamnei Andreea COMȘA, Directorul de Proiect din partea companiei-lider din Consorțium, Archidata.
De asemenea în cadrul conferinței, participanții au avut posibilitatea să asculte prezentările experților-cheie ai Proiectului, domnul Markus HAENDELIN și Dr. Theodor KOUTSOMPINAS, care vor vorbi despre creșterea complexității regulilor și reglementărilor Uniunii Europene în domeniul concurenței, despre importanța dezvoltării culturii concurențiale și a conștientizării de către societate a subiectelor de ordin concurențial.
Consiliul Concurenței
29 ianuarie 2016