În perioada 26-30 mai 2014, membrii Plenului Consiliului Concurenței, dnii Emil Guțu, Veaceslav Guțuțui și Ion Maxim au participat la o vizită de studiu la Budapesta, Ungaria. Vizita a fost realizată în cadrul unui proiect TAIEX, finanțat de Uniunea Europeană.

     Obiectivele vizitei s-au referit la studierea și preluarea experienței maghiare în domeniul concurenței și ajutorului de stat, precum și la fortificarea cooperării între Consiliul Concurenței din Republica Moldova și Autoritatea de Concurență din Ungaria.

     Este de menționat faptul că Ungaria are o experiență vastă și bogată în domeniul implementării și monitorizării principiilor concurenței, prima lege a concurenței fiind adoptată în 1984, iar autoritatea de concurență funcționând din 1991.

     Pe parcursul vizitei au avut loc diferite întrevederi, unde au fost  dezbătute subiecte relevante ce se referă la: rolul analizelor economice în prevenirea și depistarea acțiunilor anticoncurențiale; desfășurarea investigațiilor și cercetărilor pentru stabilirea încălcărilor; monitorizarea și analiza concentrărilor economice; interacțiunea și coordonarea eforturilor dintre diferite subdiviziuni ale Autorității de Concurență la investigarea diferitor cazuri; relațiile internaționale în contextul integrării economice și existenței pieței europene unice. De asemenea, în cadrul acestor ședințe au fost analizate studii de caz relevante, din diferite domenii de activitate (bănci și piața financiară, sectorul energetic, piața agroalimentară, etc.) fiind formulate concluzii și lecții învățate.

     Membrii Plenului Consiliului Concurenței au avut întrevederi cu președintele și vicepreședintele  Autorității de Concurență, respectiv dnii Miklós Juhász și Horváth Zoltán, fiind discutat mecanismul procesului decizional în cadrul Autorității de Concurență, precum și etapele de transformare pe care le-a parcurs Autoritatea de Concurență din Ungaria în procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană.

     În cadrul ședințelor de la Oficiul de Stat de Monitorizare a Ajutorului de Stat din Ungaria s-a discutat în detaliu experiența Ungariei în contextul monitorizării, evidenței și notificării ajutorului de stat, fiind oferite mai multe exemple și cazuri relevante.

     Pe finalul vizitei, membrii Plenului Consiliului Concurenței au avut o întrevedere cu reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la Budapesta.

     Vizita de studiu din Ungaria a furnizat informații utile și necesare pentru a fi implementate de către Consiliul Concurenței, în vederea asigurării condițiilor necesare mediului de afaceri pentru satisfacerea intereselor și creșterii bunăstării consumatorilor.