Ținând cont de evoluția situației pe piața produselor petroliere din ultimul timp, Consiliul Concurenței vine cu următoarea precizare:

Având în vedere atribuțiile stabilite de Legea concurenței nr. 183/2012, Consiliul Concurenței desfășoară un proces continuu de monitorizare a mediului concurențial, atenția fiind îndreptată în special spre piețele care au o importanță deosebită pentru economia națională și pentru bunăstarea consumatorilor finali.

în ceea ce privește evoluțiile de pe piața produselor petroliere, se constată că prețurile sunt puternic afectate de situația pe piețele internaționale, atât din punct de vedere a creșterii cotațiilor internaționale la țiței și la produsele derivate, care au atins cele mai înalte niveluri din ultimii ani, cât și ținând cont de dificultățile logistice întâmpinate de către importatori.

Totodată, cu referire la prețurile la benzină și motorină, atât cu amănuntul cât și cu ridicata, Consiliul Concurenței monitorizează piața comercializării produselor petroliere în privința identificării unor semne de acorduri de tip cartel sau abuzuri de poziție dominantă și urmează să intervină de îndată în cazul depistării unor practici anticoncurențiale care pot intra sub incidența prevederilor Legii concurenței, în special, în situațiile în care prețurile angro la motorină vor depăși prețul maximal cu amănuntul stabilit de către regulator în baza cotațiilor internaționale. în cazul în care justificarea economică pentru apariția unor astfel de situații va lipsi, Consiliul ar putea interveni în limita atribuțiilor stabilite în Legea concurenței.

Reiterăm că companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcție de propria strategie și de structura costurilor implicate de desfășurarea activității, înțelegerile și/sau acțiunile concertate referitoare la comportamentul pe piață fiind sancționate de legislația în domeniu.