în perioada 18-20 octombrie 2023, Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, a participat la Conferința Anuală 2023 a Rețelei Internaționale de Concurență (ICN), care s-a desfășurat la Barcelona, Spania.

Principalele tematici și subiecte ale conferinței de anul acesta le-au constituit: digitalizarea piețelor, sustenabilitatea, relația dintre concurență și reglementarea piețelor digitale, noile tehnici atât în detectarea cartelurilor cât și altor încălcări concurențiale.

Evenimentul a inclus o serie de paneluri în cadrul cărora cei peste 400 de participanți din aproape 100 de jurisdicdții diferite, inclusiv, autorități de concurență, judecători, economiști și academicieni din toată lumea au avut posibilitatea de a interveni, de a face schimb de experiență și de a disemina cunoștințe și expertiză în domeniul politicii de concurență.

Având în vedere importanța, actualitatea și impactul subiectelor abordate în cadrul evenimentului, Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, a participat cu o contribuție la panelul – „Triggering ex-officio inspections: going beyond leniency” (Declanșarea inspecțiilor din oficiu: depășirea clemenței). în acest sens, Președintele Consiliului Concurenței a abordat politica de clemență în Republica Moldova, caracterizată prin tendința unui număr mic de aplicare la politica de clemență din partea părților terțe, astfel încât, în consecință, majoritatea investigaților privind potențiale înțelegeri de cartel fiind inițiate din oficiu.

Pe parcursul discursului, Președintele Consiliului Concurenței, și-a propus să explice cauza acestei tendințe, dar și a analizat potențialile acțiuni care pot fi urmate pentru identificarea practicilor anticoncurențiale din oficiu.

Suntem convinși că, experiența Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, care este o autoritate mică dintr-o țară în curs de dezvoltare, poate fi utilă autorităților de concurență cu experiențe și provăcări similare. Totodată, poate oferi informații autorităților de concurență mai mari și mai experimentate în tendința de astăzi a scăderii numărului de cereri de clemență în multe țări. De asemenea, poate sublinia importanța luării în considerare a contextului specific în care operează autoritățile de concurență cu resurse limitate și necesitatea de a-și adapta strategiile și abordările la nivel economic, juridic local, și condiții instituționale.