în perioada 25-26 martie, la Budapesta, Ungaria, Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, a participat la reuniunea conducătorilor autorităților de concurență, organizat de Centrul regional de concurență al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Evenimentul a reunit sub egida sa înalți reprezentanți ai autorităților de concurență din Europa Centrală și de Est, oferind o platformă de discuție și schimb de cunoștințe în două domenii importante: controlul judiciar pe cazuri de concurență și controlul concentrărilor pe piață. în cadrul Reuniunii, au fost organizate mai multe paneluri, printre care: „Controlul judiciar al deciziilor administrative: O perspectivă din partea unei agenții naționale și a Curții de Justiție a Uniunii Europene” și „Controlul concentrărilor – O perspectivă comparativă UE/SUA„.
Alexei GHERȚESCU, Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, a contribuit la aceste paneluri și a adus în discuție experiența autorității de concurență din Republica Moldova. Prin prezentările și intervențiile sale, domnul GHERȚESCU a ilustrat modul în care autoritatea de concurență din Republica Moldova abordează diversele provocări și oportunități din domeniile vizate.
în special, a atras atenția la modul de aplicare în Republica Moldova a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene (care a devenit obligatorie după modificarea Legii concurenței în 2023), precum și aspectele legate de utilizarea analizelor economice în investigațiile ce vizează practicile anticoncurențiale.
în cadrul discuției ce a vizat controlul concentrărilor, dl GHERȚESCU a abordat problema suficienței instrumentelor existente la nivelul Uniunii Europene pentru contracararea unor probleme specifice la nivel național, în special a fenomenului de concentrări netransparente, care se realizează prin diferite metode de exercitare ascunsă a controlului asupra întreprinderilor, stabilirea unor legături între participanți ai pieței prin așa numite ‘persoane interpuse’ și alte forme de preluare și exercitare a controlului.
Prin evidențierea perspectivelor și provocărilor specifice ale autorităților de concurență, domnul GHERȚESCU a adus în prim-plan importanța și actualitatea subiectelor discutate, contribuind astfel la dezvoltarea unui cadru de reglementare mai eficient și mai adaptat la nevoile actuale.
Experiența Consiliului Concurenței al Republicii Moldova ar putea constitui un punct de referință important pentru alte autorități de concurență în contextul negocierilor de aderare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, și obligațiilor care revin Consiliului Concurenței în acest proces.
Reuniunea a reprezentat un pas important în promovarea colaborării și înțelegerii între autoritățile de concurență din regiune, consolidând astfel eforturile comune pentru asigurarea unui mediu concurențial echitabil și eficient.