Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, Viorica CĂRARE, a semnat, joi 20 noiembrie 2014, la Bratislava, cu omologul său slovac, Tibor MENYHART un Acord bilateral de cooperare între autoritățile de concurență din Republica Moldova și Slovacia.
Acordul bilateral de cooperare a fost semnat cu ocazia vizitei oficiale a delegației Consiliului Concurenței al Republicii Moldova în Slovacia, conduse de Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, Viorica CĂRARE. Din delegație au făcut parte Emil GUȚU, Vicepreședintele Plenului Consiliului Concurenței, Ion MAXIM și Veaceslav GUȚUȚUI, membrii Plenului Consiliului Concurenței și Luminița ARAMĂ, Controlor principal de stat, Direcția ASER.
Având în vedere parteneriatul lansat în octombrie curent, (vezi: Lansarea relațiilor de cooperare între Consiliul Concurenței și Ambasada Slovaciei la Chișinău), ambele autorități și-au expus voința să consolideze și mai mult relațiile reciproce prin extinderea cooperării comune într-o gamă largă de domenii. Astfel, semnarea acestui acord va facilita schimbul de experiență și informații între autorități prin acordarea suportului în investigarea cazurilor internaționale și lansarea parteneriatelor în cadrul proiectelor Europene. Totodată, acesta va contribui la fortificarea relațiilor de colaborare a părților în cadrul conferințelor, seminarelor și consultărilor cu privire la proiecte legislative.
Programul vizitei cuprinde și ședința de lucru cu reprezentanții Consiliului Municipal Local din Å enkvice, din 21 noiembrie 2014. Subiectul principal abordat în cadrul ședinței fiind: Ajutorul de Stat – instrument viabil pentru accesarea fondurilor europene, întru realizarea unui schimb de experiență în domeniu. în această ordine de idei, reprezentanții Consiliului Municipal din Å enkvice au prezentat mai multe exemple de ajutoare de stat care au fost acordate în regiunea Å enkvice, au vorbit despre evaluarea impactului ajutoarelor de stat în domeniul dezvoltării regionale și au oferit detalii privind procesul de monitorizare a ajutoarelor de stat.
Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost formarea de parteneriate între cel puțin două autorități publice sau parteneriatul public privat ce constituie un avans net în special în contextul politicii de dezvoltare regională în acordarea ajutorului de stat. La fel și punctele forte ale acestei asocieri care presupune ca beneficiile și riscurile să fie împărțite în mod echitabil între parteneri.
Consiliul Concurenței
21 noiembrie 2014