Continuăm seria de ședințe dedicate implementării Programului național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2017-2020.

în acest sens, în perioada 15-16 noiembrie curent, au fost organizate două ședințe de lucru cu reprezentanții Agenției Proprietății Publice și ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) pentru a aborda mai multe aspecte.

Astfel, în data de 15 noiembrie, în cadrul ședinței organizate cu reprezentanții Agenției Proprietății Publice s-a discutat despre proiectul de lege privind concesiunile de lucrări și servicii care va asigura cadrul legal pentru atribuirea și executarea contractelor de concesiune de lucrări și servicii de către autoritățile contractante, integritatea și transparența procedurii de atribuire a contractelor. Aprobarea și implementarea acestei Legi va asigura promovarea concurenței loiale între operatorii economici utilizând instrumente și resursele disponibile pe principii de cooperare, concurență și eficiență. Totodată au fost abordate aspecte legate de drepturile exclusive conform prevederilor din pct. 1-4 ale Planului de acțiuni privind implementarea Programului menționat, având în vedere faptul că Agenția Proprietății Publice va executa funcția de fondator al întreprinderii de stat, majoritatea din ele fiind investite cu drepturi exclusive.

Ședința din 16 noiembrie, a întrunit la o masă de discuții reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației în contextul în care piețele de comunicații electronice și poștale reglementate de Agenție sunt într-un proces complex de liberalizare, iar Agenția, conform prevederilor pct. 5 din Planul de acțiuni privind implementarea Programului, urmează să evalueze barierele anticoncurențiale conform metodologiei OECD în vederea continuării deschiderii sectoarelor către concurență, în mod special cel al poștei.

Reiterăm că Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2017-2020 a fost aprobat de Parlament (Legea nr. 169 din  20.07.2017, Monitorul Oficial nr.301-315/533 din 18.08.2017), iar obiectivul general al Programului îl reprezintă dezvoltarea mediului concurențial loial prin deschiderea sectoarelor economice către concurență și monitorizarea eficientă a ajutorului de stat.

Consiliul Concurenței

16.11.2017