Joi, 02 octombrie 2014, a avut loc Evenimentul de lansare a relațiilor de colaborare între Consiliul Concurenței și Ambasada Slovaciei la Chișinău.
Evenimentul s-a bucurat de participarea doamnei Viorica CĂRARE, Președintele Consiliului Concurenței; domnului Robert KIRNAG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovacia la Chișinău, doamnelor Andrea WILHEMOVA, Departamentul Relații Publice, Erika LOVÃSOVÃ, Departamentul Concentrări și Ivona FILLOVÃ, Departamentul Abuz de Poziție Dominantă și Acorduri Verticale ale Autorității de Concurență din Slovacia.
Startul în lansarea relațiilor de colaborare între Consiliul Concurenței și Ambasada Slovaciei la Chișinău a fost dat printr-un proiect de schimb de experiență între autoritățile de concurență din Republica Moldova și Republica Slovacă, realizat cu suportul Ambasadei Slovaciei la Chișinău și finanțat din fondurile Uniunii Europene.
Scopul Proiectului dat rezidă în stimularea schimbului de informații și experiență între autoritățile de concurență a celor două state. în acest context, un grup de experți ai Autorității de Concurență din Slovacia se află, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2014, într-o vizită de lucru la Consiliul Concurenței al Republicii Moldova, unde împărtășesc experiența autorității slovace privind reformele și ajustarea cadrului legal normativ la standardele și rigorile Uniunii Europene.
în cadrul proiectului sunt discutate practici noi în abordarea și evaluarea concentrărilor economice, impunerea condițiilor și obligațiilor în cadrul concentrărilor economice, investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă, evaluarea studiilor de piață, exemple și anchete sectoriale ș.a.
în acest context, experții din Slovacia au prezentat exemplul de anchetă sectorială în sectorul energetic și de transport feroviar de marfă, restricțiile în concurență care se referă direct la o concentrare economică, impactul reducerii de capital în analiza operațiunilor de concentrare economică, procedura termini limită în evaluarea concentrărilor economice, competența, tehnici și experiența practică pentru obținerea probelor relevante, ș.a.
Președintele Consiliului Concurenței al Republicii Moldova, doamna Viorica CĂRARE, a menționat în cadrul evenimentului atitudinea pro-activă a autorității de concurență în procesul de integrare europeană și globalizare, dar, totodată, a specificat importanța stabilirii unor relații bilaterale.
Noi suntem membri ai mai multor instituții europene și internaționale, însă foarte importante sunt și acordurile bilaterale. în cadrul lor poți lucra concret pe anumite subiecte, pe anumite segmente cu colegii tăi din alte autorități și poți prelua experiența concret în anumite segmente punctate. De aceea noi, având deja în spate acorduri cu mai multe țări din Europa și din CSI, suntem la etapa discutării unui acord cu colegii din Slovacia a menționat doamna CARARE.
La rândul său, Ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău, domnul Robert KIRNAG, a declarat că acest proiect reprezintă un bun start în lansarea relațiilor de colaborare și a subliniat caracterul oportun, relevant și aplicabil al acestuia.
ĂœRepublica Moldova a preluat legislația europeană în domeniu concurenței și ajutorului de stat, și acum când ne aflăm la etapa de implementare a acesteia, este foarte important să o aplicăm corect, bazându-ne pe experiența colegilor din UE. Este puțin să ai o lege bună. Important e cum o aplici. a precizat președintele Consiliului Concurenței, aducând mulțumiri Excelenței Sale, Dlui Robert KIRNAG pentru suportul acordat în implementarea acestui proiect.
Pe final, părțile au subliniat importanța colaborării stabilite și și-au manifestat deschiderea pentru continuarea cooperării prin stabilirea unei vizite în Slovacia a reprezentanților autorității concurențiale din Moldova și semnarea unui memorandum sau a unui acord de cooperare între instituții.
Consiliul Concurenței
02.10.2014