Joi, 06 martie 2014, orele 14.00, în incinta Consiliului Concurenței, a avut loc masa rotundă cu genericul: Constrângerile sectoriale ale concurenței: necesitate și limite în liberalizarea economiei , care a fost organizată de Consiliul Concurenței în comun cu Banca Mondială. La masa rotundă au participat conducătorii autorităților de reglementare din Republica Moldova și anume ANRCETI, ANRE, BNM, CCA și CNPF.
Participanții la masa rotundă au menționat, că parcursul european poate fi asigurat numai prin formarea unui mediu concurențial sănătos, care poate fi creat doar prin liberalizarea economiei naționale a Republicii Moldova, în conformitate cu experiențele avansate europene. în acest context autoritățile publice din Republica Moldova trebuie să întreprindă pași importanți de reformare a economiei în vederea liberalizării.
Cele mai importante probleme de ordin concurențial, care au fost sesizate de societate sunt cele identificate anume pe piețele reglementate (piața produselor petroliere, asigurărilor etc.). în majoritatea cazurilor situația dată nu ține de nerespectarea legislației concurențiale, ci de reglementarea excesivă, care limitează sau exclude concurența.
Existența concurenței nu este un scop în sine, ea trebuie să producă beneficii societății și consumatorilor: prețuri adecvate și accesibile, produse calitative, etc. în cazul piețelor reglementate, mecanismul pieței și beneficiile concurenței sunt substituite în diferită măsură, prin reglementări. în acest caz, autorităților de reglementare le revine sarcina de a asigura un preț echitabil, cerințe și condiții tehnice pentru calitatea produselor. De exemplu, pe piața asigurărilor Cartea Verde , prețul este fixat de autoritatea de reglementare și nu poate fi modificat de companiile de asigurări, iar produsul (asigurarea Cartea Verde ) este standard. Astfel, sunt excluse beneficiile concurenței.
Pe final, participanții la masa rotundă au remarcat necesitatea intensificării colaborării autorităților de reglementare în vederea liberalizării piețelor (ex-ante și ex-post) pentru a le deschide concurenței, ceea ce va contribui la restructurarea și modernizarea economiei Republicii Moldova, la integrarea ei în circuitul european.