O nouă rundă de discuții și dezbateri dedicate licitațiilor trucate, practicilor concertate și acordurilor anticoncurențiale s-a desfășurat astăzi, 15 decembrie 2022, reunind sub egida Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova” reprezentanți ai Agenției Achiziții Publice (AAP), Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Agenției Proprietății Publice (APP), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Consiliului Concurenței.
Evenimentul a fost lansat cu un cuvânt de salut a Președintelui Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU, care a menționat importanța problematicii licitațiilor trucate și provocările generate de practicile anticoncurențiale în cadrul licitațiilor pentru economia națională și în special buna funcționare și dezvoltare a acesteia.
în cadrul atelierului de lucru domnul Andrej PLAHUTNIK, expertul în domeniul concurenței al Proiectului UE, a prezentat prevederile internaționale în domeniu, analize detaliate ale cazurilor de licitații trucate, acordând atenție deosebită formelor de licitații trucate, screening-ul pieței precum și a consecințelor practicilor concertate asupra piețelor afectate.
Totodată, participanții la eveniment au pus în discuții provocările procedurale în cadrul procesului de licitații, au examinat indicatorii specifici și formele de stabilire a prețurilor, fenomenul de divizare a pieței, au vorbit despre declarații și/sau comportamente suspecte precum și liniile directorii pentru combaterea licitațiilor trucate.
Consiliul Concurenței beneficiază de suportul Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova”, pe domeniile concurenței și ajutorului de stat. în cadrul acestuia sunt realizate o serie de măsuri în vederea analizei cadrului legal și aspectelor procedurale în contextul alinierii la practicele UE. Obiectivul general al acestor activități constă în identificarea lacunelor legislative și procedurilor necesare de implementare în contextul îmbunătățirii și alinierii la standardele UE în materie de concurență și ajutor de stat.