Centrul Național Anticorupție  și Consiliul Concurenței au lansat astăzi, în premieră, „Platforma de cooperare anticorupție cu sectorul privat”. Scopul platformei constă în stabilirea unei comunicări eficiente cu reprezentanții mediului de afaceri, în vederea promovării principiilor de integritate și onestitate. Autorii inițiativei și-au propus să îmbunătățească schimbul de experiență și a bunelor practici, dar și să convingă exponenții mediului privat să participe la acțiunile Consiliului Concurenței și CNA de promovare a toleranței zero față de fenomenul corupției.

în debutul evenimentului, atât președintele Consiliului Concurenței, Marcel RĂDUCAN, cât și directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan ZUMBREANU, au evidențiat importanța colaborării între cele două instituții. Experiența echipei Consiliului Concurenței în domeniu și împuternicirile celor de la CNA vor conduce la armonizarea și echilibrarea unei concurențe loiale între jucătorii economici pe piața Republicii Moldova.

Președintele Consiliului Concurenței a salutat prezența instituțiilor din sectorul public și privat.

„Lansarea acestei platforme de dialog și cooperare cu agenții economici va contribui la constituirea unui mediu economic sănătos, bazat pe integritate și reguli ale economiei oneste și loiale. Ne dorim o colaborare strânsă și productivă cu toți cei ce reprezintă business-ul din Republica Moldova, pentru că succesul îl putem obține doar împreună”, a menționat în discursul său Marcel RĂDUCAN.

Directorul Centrului Național Anticorupție Bogdan ZUMBREANU și-a exprimat satisfacția pentru faptul că două instituții ale statului, care interacționează des cu mediul de afaceri, și-au unit eforturile, au găsit timp și dorință ca să facă un pas important pentru construirea unui dialog deschis și sincer cu cei care pun umărul la creșterea economiei țării noastre.

„Atât la CNA, cât și la Consiliul Concurenței, ajung semnale privind nemulțumirile unor oameni, care dezvoltă afaceri în Republica Moldova, nemulțumiri legate de diferite abuzuri din partea funcționarilor publici. Fie că e vorba despre proceduri birocratice, fie că e concurență neloială sau estorcări de bani. îmi doresc ca această întrunire să fie un început pentru o colaborare și un dialog deschis dintre CNA și sectorul privat. Noi vă îndemnăm să vorbiți despre problemele pe care le întâmpinați, să găsim împreună soluții”.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au prezentat politicile interne anticorupție precum și bunele practici privind implementarea rigorilor de integritate. Agenții economici au întervenit în discuții, împărtășindu-și propria experiență legată de acțiuni anticoncurențiale și de corupție, întâmpinate în activitatea lor în cadrul interacțiunii cu autoritățile publice și au adresat intrebari numeroase pe subiecte de interes. 

Lansarea platformei de cooperare anticorupție cu sectorul privat este prima activitate comună din serie, desfășurată de Centrul Național Anticorupție și Consiliul Concurenței, ca rezultat al semnării, la data de 13 septembrie 2018, a Acordului de colaborare dintre părți. Proiectul va continua cu activități comune de instruire și sensibilizare, întruniri cu reprezentanții mediului de afaceri, exerciții de suport consultativ și metodologic pentru elaborarea și implementarea standardelor de integritate, identificarea și analiza riscurilor de corupție, protecția avertizorilor de integritate, etc.

De menționat, că Strategia Națională de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020 include, în premieră, sectorul privat în calitate de pilon separat al sistemului național de integritate. Unul dintre obiectivele Strategiei constă în promovarea unui mediu de afaceri concurențial corect, bazat pe standarde de integritate corporativă, transparență și profesionalism în interacțiunea cu sectorul public. în acest sens, Legea integrității nr.82/2017 include un capitol privind cultivarea integrității în sectorul privat în procesul de interacțiune cu sectorul public și un capitol distinct privind sancțiunile pentru sectorul public și cel privat.