Peste 30 de reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova au participat la un seminar organizat  în scopul aprofundării cunoștințelor în domeniul ajutorului de stat.

     Legea ajutorului de stat, intrată în vigoare la 16 august 2013,  reprezintă un cadru nou în legislația Republicii Moldova și necesită o atenție deosebită. In această ordine de idei, reprezentanții mai multor autorități și instituții printre care : Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Academia de Științe a Moldovei, Agenția de Stat pentru Proprietate intelectuală, Agenția Proprietății Publice, Fondul pentru Eficiență Energetică, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal de Stat și atele au fost prezenți, în perioada 28 -29 octombrie 2014 la un seminar  de instruire în domeniu, organizat de Consiliul Concurenței al Republicii Moldova, cu participarea experților ai Consiliului Concurenței din România.

     Acest training face parte din cadrul Proiectului de asistență tehnică, organizat cu suportul Ministerului Afacerilor Externe  din România și derulat în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare UNDP, și reprezintă o continuare a cooperării a autorităților de concurență din Republica Moldova și România, în vederea îmbunătățirii capacităților autorităților din Republica Moldova în  implementarea eficientă și corectă a Legii cu privire la ajutorul de stat și prevederilor acesteia.

     Experții invitați, doamnele Gabriela MILEA, inspector de concurența, șef serviciu de asistență tehnică și cooperare și Hermina VITE, inspector de concurență, serviciu de asistență tehnică și cooperare, Direcția Ajutor de Stat, Consiliul Concurenței din România, au împărtășit potențialilor furnizori  ai ajutorului de stat experiența autorității de concurență din România în domeniu, până și după aderare, cu explicații detaliate și  prezentarea cazurilor.

     Aportul colegilor din România este foarte oportun și necesar, dată fiind  experiența bogată a acestora în domeniu Ajutorului de Stat. Informația prezentată a stârnit un interes deosebit în rândul participanților aceștia participând activ la discuții și dezbateri, provocând schimb de opinii și idei privind situația Republicii Moldova în comparație  cu cea din România și UE, privind identificarea ajutoarelor de stat.

     Astfel, în cadrul evenimentului, au fost discutate subiecte privind :  identificarea ajutoarelor de stat obligația furnizorilor de ajutor de stat: notificarea, raportarea și evidența ajutoarelor de stat, identificarea costurilor eligibile pentru masurile de ajutor de stat (ex. regional, protecția mediului, etc.), și altele.

     Instruirea dată a constituit o modalitate eficientă de îmbunătățire și fortificare a capacităților reprezentanților autorităților din Republica Moldova, dar și acumularea  cunoștințelor noi  în vederea aplicării regulilor ajutorului de stat, prin preluarea practicii experților de la autoritatea de concurență din România în domeniul dat.

 

 

Consiliul Concurenței

29 octombrie 2014