Proiectele de finanțare externă reprezintă măsuri financiare menite să sprijine anumite categorii de agenți economici, pentru eficientizarea și facilitatea activității acestora. Republica Moldova se află la etapa în care numărul acestor proiecte este în permanentă creștere.

     Una din regulile principale de atragere și utilizare eficientă a fondurilor externe este faptul că acestea urmează să fie utilizate într-o manieră compatibilă cu regulile de ajutor de stat. în acest context a fost aprobată Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat, care a intrat în vigoare la data de 16.08.2013.

     Regulile de ajutor de stat urmăresc asigurarea îndeplinirii principiilor fundamentale ce stau la baza bunei funcționări a pieței și la crearea unui mediu concurențial normal. Dacă proiectele de finanțare externă sunt acordate selectiv, favorizînd o anumită întreprindere sau un anumit sector de activitate, creînd astfel, premisele distorsionării concurenței, acestea intră în categoria ajutorului de stat.

     în vederea identificării domeniilor eligibile pentru finanțare, costurilor eligibile ale proiectelor, nivelului finanțării din surse publice și al contribuției beneficiarilor finali, procedurii de autorizare și monitorizare, autoritățile administrației publice centrale și locale furnizori de ajutor de stat împreună cu Consiliul Concurenței urmează să identifice posibilele ajutoare de stat și să întreprindă măsurile necesare, în vederea creării cadrului legal pentru intensificarea accesării și absorbției fondurilor de finanțare externă de către agenții economici.