print
Utilizarea indicatorilor economici și structurali în activitatea autorităților de concurență discutată în cadrul unui atelier de lucru
28.10.2022
198 Accesări

La data de 27 octombrie curent, angajații Consiliului Concurenței precum și reprezentanți ai Ministerului Economiei și Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, au participat în cadrul Atelierului de lucru "Liniile directorii în utilizarea indicatorilor economici și structurale", organizat în cadrul Proiectului Uniunii Europene "Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implimentării Acordului de Asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova".


Evenimentul a fost lansat de Team leader al Proiectului, Primoz VEHAR, Președintele Consiliului Concurenței, Alexei GHERȚESCU și Expertul în domeniul concurenței, Andrej PLAHUTNIK.


În cadrul Atelierului au fost abordate și puse în discuție subiecte precum: importanța indicatorilor economici și structurali întru identificarea cartelurilor, abuzului de poziție dominantă și evaluării concentrărilor economice, aplicarea lor în cadrul monitorizării piețelor.


Evenimentul a cuprins atât prezentările din partea expertului cât și o rundă de întrebări/răspunsuri, unde participanții au adresat întrebări cu privire la metodele de identificare a cazurilor de cartel și în alte state precum: Germania, Slovenia etc.  În aceeași ordine de idei discuțiile au abordat și modalitățile de identificare a beneficiarului final în cazul concentrărilor economice cu implicarea persoanelor afiliate.


Consiliul Concurenței beneficiază de suportul Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și consolidarea procesului de armonizare a legislației pentru Republica Moldova", pe domeniile concurenței și ajutorului de stat. În cadrul acestuia sunt realizate o serie de măsuri în vederea analizei cadrului legal și aspectelor procedurale în contextul alinierii la practicele UE. Obiectivul general al acestor activități constă în identificarea lacunelor legislative și procedurilor necesare de implementare în contextul îmbunătățirii și alinierii la standardele UE în materie de concurență și ajutor de stat.

 

 

 

 

Copyright © 2024 Consiliului Concurenţei