În perioada 19-22 noiembrie și 5-7 decembrie 2024, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a organizat un șir de simulări a prezentării capitolului 8 „Politica în domeniul concurenței” înainte de întâlnirea bilaterală cu Comisia Europeană de la Bruxelles. Acesta reprezintă un pas important în procesul de armonizare a legislației naționale cu normele Uniunii Europene și un exercițiu de pregătire pentru echipa de negociatori a Republicii Moldova.

În cadrul simulărilor, raportorii au prezentat detaliat subiectele esențiale din domeniile concurenței și ajutorului de stat, așa cum vor fi discutate la Bruxelles, incluzând: regulile antitrust aplicabile întreprinderilor, cadrul legal și instituțional general, combaterea corupției în domeniul concurenței și ajutoarelor de stat, controlul concentrărilor economice, normele privind ajutoarele de stat etc.

În total, au fost susținute 17 prezentări, iar participanții au avut ocazia să adreseze întrebări și să discute aspecte importante pentru consolidarea pregătirii delegației Republicii Moldova. Discuțiile au vizat atât aspectele tehnice ale legislației în vigoare, cât și pașii necesari pentru implementarea viitoarelor reforme.

Screening-ul bilateral este un exercițiu prin care Republica Moldova va prezenta Comisiei Europene etapa actuală în procesul de aliniere a legislației naționale la standardele Uniunii Europene. De asemenea, vor fi prezentate capacitatea instituțiilor implicate în aplicarea acestor norme și planurile de viitor pentru implementarea acquis-ului comunitar.

Acest exercițiu reprezintă un proces complex și un efort colosal, care implică majoritatea angajaților Consiliului Concurenței, fiecare având un rol esențial în pregătirea prezentărilor, analiza legislației și coordonarea activităților. Fiecare detaliu al simulării a necesitat o colaborare strânsă între subdiviziuni, dar și alte instituții, pentru a asigura o prezentare coerentă și bine fundamentată a acțiunilor ce urmează a fi realizate de Republica Moldova în domeniul concurenței. Efortul comun depus de toți cei implicați subliniază angajamentul instituției față de procesul de integrare europeană și față de respectarea standardelor Uniunii Europene.