Vineri, 19 decembrie 2014,  reprezentanții autorităților publice centrale au participat la ședința de instruire privind utilizarea Sistemului Informațional Registrul Ajutoarelor de Stat din Moldova (SIRASM), realizată în comun de Consiliul Concurenței și SRL Trimaran, întreprinderea elaborator.

     în cadrul ședinței 36 de utilizatori, reprezentanți ai 28 de furnizori de ajutor de stat, printre care Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Serviciul Vamal, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Banca Națională a Moldovei și Agenția Proprietății Publice au fost instruiți cu privire la utilizarea SIRASM-ului primind parolele de acces în sistem.

     în acest context dl. Sergiu GAFTON, reprezentantul SRL Trimaran, a făcut o prezentare detaliată a sistemului, vorbind despre principalele opțiuni și posibilități ale acestuia, fiind pus accent pe ciclul de examinare a notificărilor și raportărilor ajutoarelor de stat expediate de furnizori. Totodată, persoanele instruite au avut posibilitatea să vină cu întrebări referitor la funcționarea SIRASM-ului și să primească suportul necesar în vederea utilizării acestuia.

     Åžedința de instruire reprezintă o etapă de implementare a SIRASMului și face parte din proiectul de elaborare și implementare a sistemului creat cu suportul nemijlocit al Băncii Mondiale.

     Scopul acestui proiect este facilitarea procesului de notificare și raportare a ajutoarelor de stat, care va contribui la eficientizarea utilizării resurselor din bugetul de stat prin instituirea unui sistem de notificare, monitorizare și raportare a măsurilor de ajutor de stat on-line, care va permite fiecărui furnizor de ajutor de stat să completeze formularele în format electronic, fără deplasare la sediul Consiliului, economisind astfel timp și resurse materiale .

     Totodată, SIRASM va contribui la asigurarea transparenței, accesului la informațiile relevante din domeniul ajutorului de stat și colaborării eficiente între furnizorii de ajutor de stat și Consiliul Concurenței și va avea ca finalitate  minimizarea impactului negativ al ajutorului de stat asupra concurenței și a comerțului internațional, precum și la adaptarea legislației Republicii Moldova la legislația în domeniu a Uniunii Europene.

 

 

Consiliul Concurenței

23 decembrie 2014