La data de 26 martie 2021, Plenul Consiliului Concurenței a aprobat Decizia Nr. DA-22/20-09, prin care a destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată și urmare a aplicat cea mai mare amendă din istoria existenței instituției și, posibil, cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova. 

 

Astfel, prin Decizia menționată, Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile Cî ”Agrostoc”, SRL ”Diazchim”, SRL ”Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91, 034 milioane lei (maxim posibil conform Legii), pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel dur, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova.


în rezultatul investigației, inițiată prin Dispoziția Plenului Consiliului Concurenței nr.22 din 16.07.2020, au fost acumulate probe directe care dovedesc cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole de pe teritoriul țării.


Ca rezultat al acestor înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la produsele similare vîndute pe teritoriul României și Ukrainei sunt cu aproximativ 28-43% mai mici decît în Republica Moldova.


De asemenea, după cum veți putea vedea și din analiza efectuată în partea motivată a Deciziei, cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați, ba mai mult, consumatorii sunt nevoiți să cumpere produsele agricole la prețuri mai înalte și produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe. Reieșind din metodologia OECD, valoarea prejudiciului adus consumatorilor de înțelegerea de cartel pe parcursul anilor 2015-2020, conform calculelor, se ridică la aproximativ 190 milioane lei.


Totodată, aducem la cunoștința opiniei publice că, în ultima perioadă, unele întreprinderi vizate de investigația în cauză au exercitat presiuni fără precedent asupra Consiliului Concurenței prin denunțuri calomnioase adresate conducerii țării și organelor de drept.


Mai mult ca atât, Vă informăm că am fost avertizați că în caz de emitere a unei decizii nefavorabile nu se vor economisi resurse financiare pentru a discredita și distruge mediatic Consiliul Concurenței. Nu ne rămâne decât să vedem dacă banii câștigați pe seama agricultorilor lucrează împotriva organelor de control ale statului.


în contextul celor relatate, Consiliul Concurenței condamnă ferm atacurile nefondate asupra instituției și își reiterează angajamentul pentru îndeplinirea cu dedicație a atribuțiilor stabilite prin lege, în limita competențelor și în conformitate cu cele mai bune practici internaționale existente.


Ținând cont de importanța investigației și efectelor asupra sectorului agroalimentar Vă îndemnăm, și chiar insistăm, să monitorizați evoluția cazului, ținând cont de probabilitatea atacării în instanță a deciziei în cauză.

Detalii: Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. DA-22/20-09 din 26.03.2021