Începând cu 1 ianuarie 2025, va intra in vigoare Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței nr. 10/2024 cu privire la stabilirea ratelor de referință și de scont aplicabile în domeniul ajutorului de stat. Aceste rate vor fi valabile pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025 și au următoarele valori:

  • Rata de bază pentru calculul ratelor de referință și ratei de scont – 8.77%;
  • Rata de referință aplicată la recuperarea ajutorului de stat ilegal sau ajutorului utilizat abuziv – 9.77%;
  • Rata de referință aplicată pentru calcularea valorii ajutorului de stat sau ajutorului de minimis acordat sub formă de împrumuturi cu dobânzi preferențiale sau garanții în condiții preferențiale va fi determinată în conformitate cu pct. 13 din Metodologia de stabilire a ratelor de referință și de scont pentru domeniul ajutorului de stat, aprobată prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței nr. 07/2024;
  • Rata de scont – 9.77%.

Ratele de referință vor fi utilizate de către furnizorii ajutorului de stat/ajutorului de minimis la calcularea:

  • valorii ajutorului de stat/de minimis oferit sub formă de împrumuturi la condiții preferențiale sau garanții în condiții preferențiale.
  • dobânzii aferente ajutorului de stat ilegal sau utilizat abuziv care urmează a fi recuperat de la beneficiar.

Rata de scont va fi aplicată de către furnizorul de ajutor de stat/ajutor de minimis la calculul valorii prezente nete a ajutorului de stat sau ajutorului de minimis plătit în mai multe tranșe.

Reiterăm că autoritățile și instituțiile care furnizează ajutoare de stat și ajutoare de minimis au obligația să aplice aceste rate de referință și de scont în conformitate cu reglementările stabilite prin Metodologia de stabilire a ratelor de referință și de scont pentru domeniul ajutorului de stat.

Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței nr. 10/2024 este disponibilă aici.

Notă: Ajutorul de stat reprezintă orice măsură de sprijin acordată întreprinderilor care întrunește cumulativ următoarele condiții: este acordată din resursele statului; conferă beneficiarului un avantaj economic care nu ar fi fost obținut în condiții normale de piață; este acordată în mod selectiv; denaturează sau riscă să denatureze concurența.

Ajutorul de minimis reprezintă un tip special de ajutor de stat, care este considerat a fi de mică amploare și care, prin urmare, nu afectează în mod semnificativ concurența pe piață. Acest ajutor este acordat întreprinderilor sub formă de granturi, împrumuturi sau alte forme de sprijin, dar nu depășește anumite limite financiare stabilite de legislația națională.