Astăzi, 18 noiembrie 2016, a luat sfârșit Atelierul de lucru TAIEX al Uniunii Europene dedicat subiectului ”Alinierea Schemelor de Ajutor de Stat la Normele UE” .
Participanții la atelier – furnizorii și beneficiarii ajutorului de stat și colaboratori ai Consiliului Concurenței responsabili de domeniul ajutorului de stat – au avut posibilitatea să preia cunoștințele și experiența necesară în domeniul alinierii schemelor de ajutor de stat la standardele UE și în aplicarea legislației ajutorului de stat.
Astfel, doamna Zoe GEORGOPOULOU, Șef de Serviciu Special pentru Ajutoare de Stat, Ministerul Economiei, Dezvoltării și Turismului din Grecia, a împărtășit celor prezenți Experiența Statelor Membre UE și rolul furnizorilor în procesul de aliniere a schemelor de ajutor existent, la rândul său doamna Dace BERKOLDE, Director, Departamentul pentru Controlul Ajutoarelor de Stat Ministerul Finanțelor, Letonia a vorbit despre Schemele de ajutor de stat existente, acordate sub formă de facilități fiscale și Dificultățile în alinierea schemelor ajutoarelor existente. Doamna Margarita BORISOVA, Expert în ajutoare de stat, Ministerul Finanțelor din Bulgaria a descris Ajutorul de stat și fondurile externe și Procedura de acordare și scheme de ajutor de minimis și structura unei scheme de ajutor de minimis. Doamna JÅ«ratÄ— ŠOVIENÄ–, Vicepreședintele Consiliului Concurenței din Lituania a împărtășit experiența sa în domeniul Ajutorului de stat pentru SIEG și a vorbit despre Actul de atribuire a unui ajutor de stat pentru SIEG, despre Ajutorul de stat fiscal (impozite și taxe indirecte), despre Ajutorul ilegal și utilizat abuziv și despre Monitorizarea ajutorului de stat: practica UE.
Totodată, doamna Olesea GROSU, Șef al Direcției Evidență și Raportare a Ajutorului de Stat din cadrul Consiliului Concurenței al Republicii Moldova a prezentat Schemele de ajutor existente în Republica Moldova și situația actuală, iar domnul Valeriu BURLEA, Șef al Direcției Ajutor de Stat pentru Dezvoltare Regională – ABC-ul SIEG în conformitate cu Legea ajutorului de stat din Republica Moldova.
Workshop-ul, care s-a desfășurat în perioada 16-18 noiembrie 2016 la Chișinău, a fost deschis cu un cuvânt de salut în primele două zile de doamna Viorica CĂRARE, Președintele Consiliului Concurenței și în a treia zi de domnul Emil GUȚU Vicepreședintele Consiliului Concurenței. Evenimentul, organizat cu suportul Uniunii Europene a fost moderat de către doamna Luminița ARAMĂ, Șef al Secției Relații Externe și Integrare Europeană.
Pe lângă prezentările teoretice în cadrul atelierului s-au desfășurat un șir de activități practice, simulări, studii de caz precum și paneluri de întrebări și răspunsuri în cadrul cărora participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări pe subiectele de interes.
Consiliul Concurenței
18 noiembrie 2016