Marți, 20 mai 2014, orele 11.00, în incinta Consiliului Concurenței, întru exercitarea atribuției de prevenire a practicilor anticoncurențiale și a acțiunilor de concurență neloială, au avut loc dezbateri privind problemele de pe piața zahărului din Republica Moldova, cu participarea producătorilor de sfeclă de zahăr, producătorilor de zahăr, consumatorilor de zahăr, asociațiilor de profil, reprezentanților autorităților publice din domeniu și experți independenți.

     Astfel, se menționează că producătorii de sfeclă de zahăr și procesatorii au mai puține probleme de ordin concurențial, pe când consumatorii de zahăr (întreprinderi care utilizează zahărul ca materie prima de bază) au accentuat unele probleme cu care se confruntă, în special la importul de zahăr și derivatele acestuia (melasa de maltoză /melasa de amidon).  

     în acest sens, ținem să evidențiem că accesul problematic la importul zahărului pentru consumatorii mari de zahăr este condiționat de faptul că cantitățile de zahăr și produse zaharoase și perioada importului în regim preferențial sunt stabilite trimestrial, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun cu Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova, ceea ce îi poate avantaja pe producătorii de zahăr. De asemenea, caracterul birocratic și complicat la obținerea autorizației de import de zahăr și produse zaharoase creează impedimente pentru consumatorii mari de zahăr.

     O altă problemă strâns legată de import, pusă în discuție în cadrul întrunirii, a fost indicarea restricționată a laboratoarelor acreditate în țările UE pentru efectuarea încercărilor originii zahărului, lista cărora, de asemenea, este elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Uniunea Producătorilor de Zahăr din Republica Moldova.

     De asemenea, a fost evidențiată practicarea de către comercianți a metodelor și instrumentelor ilegale la comercializarea zahărului către consumatorii finali (gospodării casnice).

     Totodată, în cadrul ședinței s-au discutat problemele privind mecanismul de eliberare a bunurilor materiale din rezervele materiale ale statului de către Agenția Rezerve Materiale care poate crea premise pentru încălcarea legislației concurențiale.

     Astfel, întru excluderea apariției unor probleme de ordin concurențial pe piața zahărului ce ar deriva din problemele enunțate mai sus, ținând cont de faptul că mecanismul existent pe piață este destul de protejat și închis pentru unii participanți ai pieței, Consiliul Concurenței va informa Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova despre problemele identificate și consideră oportun întreprinderea următoarelor măsuri:

      Revizuirea mecanismului de reglementare a acestei piețe, pe întregul lanț de producere: creșterea sfeclei de zahăr producerea zahărului comercializarea zahărului, în vederea creării unui climat competitiv pentru toți participanții pe această piață.

      Analiza, reevaluarea și actualizarea Concepției dezvoltării complexului de sfeclă de zahăr, aprobată pentru perioada 2006-2015.

      Reanimarea de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a activității Consiliului pe produs (zahăr).

      Elaborarea unei metodologii clare, transparente și nediscriminatorii la eliberarea bunurilor din rezervele materiale ale statului.

      Realizarea periodică (cel puțin anual) a dezbaterilor similare sub egida Consiliului Concurenței cu scopul reevaluării situației și formulării de noi opțiuni de dezvoltare.

     Pe final, Consiliul Concurenței aduce mulțumiri celora care au dat curs invitației și nu au ezitat să enunțe problemele cu care se confruntă, în speranța unei colaborări fructuoase și continuării acestor discuții utile.