Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a participat marți, 29 aprilie 2025, la conferința PRIA Competition, organizată la București de PRIAevents în parteneriat cu Consiliul Concurenței din România. Acest eveniment este considerat unul din cele mai importante forumuri dedicate politicilor de concurență din România, reunind anual lideri ai autorităților de concurență, avocați, reprezentanți ai mediului de afaceri și camerelor de comerț.
Ediția din acest an a adus în prim-plan tendințele majore în aplicarea normelor de concurență, punând accent pe ultimele evoluții din practica Uniunii Europene privind investigarea practicilor anticoncurențiale și analiza concentrărilor economice, adaptarea regulilor europene la specificul și provocările pieței naționale din România, precum și consolidarea practicii de implementare a mecanismelor de control asupra investițiilor străine directe.
Alexei Gherțescu a susținut o prezentare în care a evidențiat creșterea complexității investigațiilor desfășurate de către Consiliul Concurenței din Republica Moldova în ultimul timp. El a remarcat tendința tot mai frecventă de implicare a avocaților străini în dosarele investigate de Consiliu, faptul care reflectă tendința de aplicare a normelor UE din domeniul concurenței în practica națională. Totodată, în intervenția sa, Alexei Gherțescu a subliniat necesitatea de a identifica soluții naționale specifice pentru unele provocări locale, în cazurile în care dreptul european nu oferă repere și soluții clare.
„Complexitatea investigațiilor desfășurate de Consiliul Concurenței, precum și alinierea politicilor de concurență la standardele Uniunii Europeane, ne obligă să fim nu doar riguroși în aplicarea normelor existente în UE, dar și să identificăm unele soluții unice pentru problemele specifice de funcționare a piețelor în Republica Moldova”, a declarat Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței din Republica Moldova.
Participarea la PRIA Competition 2025 reprezintă o oportunitate valoroasă de a consolida dialogul cu omologii noștri europeni și de a promova bunele practici în aplicarea legislației concurențiale. Într-un context economic în continuă schimbare, cooperarea regională și schimbul de experiență devin esențiale pentru protejarea unui mediu concurențial sănătos, în beneficiul consumatorilor și al întregii economii.