Uniunea Europeană a lansat proiectul Twinning „Consolidarea capacităților instituționale ale Consiliului Concurenței pentru aplicarea politicii în domeniul concurenței și ajutorului de stat în conformitate cu cele mai bune practici ale UE”. Prezentarea oficială a proiectului a avut loc la data de 17 decembrie curent și a reunit reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai autorităților din domeniul concurenței din România, Lituania și Polonia, precum și ai Consiliului Concurenței din Republica Moldova, alături de delegați din partea instituțiilor publice și membri ai asociațiilor de afaceri.
Proiectul Twinning urmărește să consolideze capacitățile instituționale și administrative ale Consiliului Concurenței din Republica Moldova pentru a pune în aplicare acquis-ul și cele mai bune practici UE. De asemenea, proiectul are ca obiectiv sprijinirea alinierii politicii și legislației în domeniul concurenței și ajutorului de stat la standardele europene.
Subiectul principal al evenimentului de lansare a fost parcursul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în care concurența reprezintă un capitol important de negociere. În acest sens, Vicepremierul, Dumitru Alaiba a afirmat că „Republica Moldova va avea nevoie de multă asistență și mobilizare, mizând atât pe sprijinul mediului de afaceri, cât și pe cooperarea constructivă a instituțiilor. Obiectivul final al tuturor este aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, a mulțumit partenerilor pentru implementarea proiectului Twinning, subliniind importanța domeniului concurenței pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Acesta este pilonul central al economiei europene și al pieței libere. Este un domeniu la care Republica Moldova trebuie să lucreze intens pentru a se alinia standardelor UE”, a afirmat Radu Marian. Deputatul a salutat inițiativa de lansare a proiectului și a asigurat cooperarea Parlamentului.
Julda Kielyte, reprezentanta Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că proiectul reprezintă o oportunitate atât pentru Consiliul Concurenței, cât și pentru Republica Moldova. „Concurența și funcționarea pieței sunt fundamentale pentru Uniunea Europeană. O concurență eficientă asigură funcționarea pieței europene și condiții echitabile pentru afaceri. Acest proiect reprezintă o oportunitate pentru Consiliul Concurenței de a învăța din experiența partenerilor europeni, care au trecut prin procesul complex de aderare europeană”, a precizat Julda Kielyte.
Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a exprimat mulțumiri pentru sprijinul oferit de UE și țările membre participante și a subliniat că sarcina principală de implementare a proiectului revine autorității de concurență, în colaborare cu cele trei state partenere. Totuși, succesul proiectului depinde și de implicarea tuturor actorilor relevanți, inclusiv autoritățile publice, societatea civilă și mediul de afaceri.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate măsurile de sprijin de care va beneficia Consiliul Concurenței în cadrul proiectului. Proiectul Twinning, cu o durată de doi ani și trei luni, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat printr-un consorțiu format din Consiliul Concurenței din România, în calitate de lider de proiect, Consiliul Concurenței din Lituania și Oficiul pentru Concurență și Protecția Consumatorului din Polonia, ca parteneri juniori.
Proiectul Twinning nu doar aduce expertiză europeană în sprijinul Republicii Moldova, dar consolidează și rolul Consiliului Concurenței ca garant al unei concurențe efective pe piață. Astfel, el sprijină tranziția țării către un model economic modern, reprezentând un pas ferm în apropierea Republicii Moldova de valorile și standardele Uniunii Europene.