*Compartimentul este supus unui proces de revizuire și actualizare pentru a prezenta informația într-un mod cât mai accesibil.

Organul de reglementare a pieței transportului feroviar este autoritatea publică autonomă în domeniul concurenței, care efectuează monitorizarea pieței serviciilor de transport feroviar, supraveghează utilizarea infrastructurii feroviare publice și a serviciilor feroviare de către întreprinderile feroviare, asigurând o concurență loială în domeniul transportului feroviar din Republica Moldova.

Atribuțiile Organului de reglementare a pieței sunt următoarele:

(1) Solicitanții, operatori de transport feroviar, au dreptul să conteste la Organul de reglementare a pieței deciziile prin care au fost tratați inechitabil, au fost discriminați sau nedreptățiți în orice fel, în special deciziile adoptate de Administratorul infrastructurii sau, după caz, ale operatorului unei infrastructuri de servicii în ceea ce privește:

a) documentul de referință al rețelei;

b) criteriile stabilite în documentul de referință al rețelei;

c) procedura de alocare a capacităților de infrastructură și rezultatul ei;

d) cadrul de tarifare;

e) nivelul sau structura tarifelor de infrastructură care li se percep ori li se pot percepe;

f) măsurile privind accesul la infrastructura și serviciile feroviare conform art. 18–20;

g) accesul la servicii și tarifarea acestora în conformitate cu art. 20;

h) gestionarea traficului;

i) planificarea reparațiilor și întreținerea planificată sau neprogramată;

j) respectarea cerințelor prevăzute la art. 13–16.

(2) Organul de reglementare a pieței verifică respectarea dispozițiilor alin. (1) pentru a preveni abuzul de influență asupra solicitanților operatori pe piața serviciilor de transport feroviar.

(3) Organul de reglementare a pieței este responsabil de:

a) verificarea conformității tarifelor de acces la infrastructura feroviară;

b) verificarea și controlul privind aplicarea corectă și nediscriminatorie a tarifelor de către Administratorul infrastructurii;

c) monitorizarea și supravegherea negocierilor asupra tarifelor de acces la infrastructura feroviară;

d) controlul respectării condițiilor de separare financiară;

e) consultarea, cel puțin o dată la doi ani, a opiniilor reprezentanților utilizatorilor serviciilor de transport feroviar de mărfuri și de pasageri referitoare la piața serviciilor de transport feroviar;

f) consultările asupra conținutului planului de afaceri al Administratorului infrastructurii, asupra contractului multianual pentru administrarea infrastructurii feroviare și asupra planului de sporire a capacității, pentru a determina dacă acestea sunt conforme cu situația concurenței pe piața serviciilor de transport feroviar;

g) formularea de recomandări pentru luarea unor măsuri care să asigure caracterul nediscriminatoriu al tarifelor și al accesului la infrastructura feroviară și care să faciliteze dezvoltarea pieței serviciilor de transport feroviar.

(4) Organul de reglementare a pieței examinează cererile de contestare formulate conform alin. (1) în termen de 30 de zile de la înregistrarea acestora. Termenul de examinare poate fi prelungit cu 30 de zile în cazul cererilor pentru a căror soluționare este necesară solicitarea unor informații de la alte autorități sau entități implicate.

(5) în procesul de examinare a cererilor de contestare, Organul de reglementare a pieței are dreptul să solicite informații relevante și documente de la Administratorul infrastructurii, de la solicitanți sau de la alte părți implicate și, în caz de necesitate, inițiază consultări cu aceștia.

(6) Deciziile Organului de reglementare a pieței privind procesul de acordare a dreptului de acces la infrastructura feroviară, tarifarea infrastructurii feroviare și separarea financiară au un caracter obligatoriu pentru toate părțile implicate și nu se supun controlului din partea altor autorități administrative.

(7) Organul de reglementare a pieței stabilește proceduri pentru schimbul de informații și pentru cooperarea cu alte autorități vizând prevenirea efectelor negative asupra concurenței pe piața serviciilor de transport feroviar.

(8) Informațiile solicitate conform alin. (5) se furnizează într-un termen rezonabil, stabilit de Organul de reglementare a pieței, care nu va depăși 30 de zile, cu excepția cazurilor în care, în circumstanțe excepționale, Organul de reglementare a pieței convine și acceptă o prelungire a termenului, care nu poate depăși 14 zile. Informațiile ce trebuie furnizate Organului de reglementare a pieței cuprind toate datele pe care acesta le solicită conform competențelor legale, inclusiv datele necesare în scopuri statistice și de observare a pieței serviciilor de transport feroviar.

(9) Deciziile Organului de reglementare a pieței cu privire la controalele efectuate și rezultatele acestora se comunică părților vizate și se publică pe pagina sa web oficială, cu respectarea confidențialității din punct de vedere comercial a datelor și informațiilor.

(10) Anual, până în data de 1 iunie, Organul de reglementare a pieței elaborează și publică pe pagina sa web oficială raportul privind activitatea sa desfășurată în anul precedent.

(11) Pentru a verifica conformitatea cu dispozițiile privind separarea financiară și cu dispozițiile privind transparența financiară, Organul de reglementare a pieței are dreptul de a efectua audituri externe la Administratorul infrastructurii.

(12) Organul de reglementare a pieței are dreptul să solicite de la Administratorul infrastructurii sau, după caz, de la operatorul unei infrastructuri de servicii informații și documente privind separarea financiară și privind formarea și calculul tarifelor de acces la infrastructura feroviară.